Február 24.-én megtartottuk az első konferenciánkat Energiaközösségek a közért! címmel. A színes társaság a Kazán Közösségi Ház kistermében hallgatta az előadásokat és a kerekasztal-beszélgetéseket, a szünetekben pedig lehetőség nyílt ismerkedésre és élénk szakmai diskurzusra a téma iránt érdeklődők között.

A konferenciát Gagyi Ágnes és Fabók Márton nyitották a Szolidáris Gazdaság Központ bemutatkozásával. A bevezetőben a szolidáris gazdaság koncepcióját általánosságban és az energiaügyekkel való összefüggések mentén is felvázolták. 

Ezt követte a Kollektív lehetőségek a rezsiválságban című kerekasztalbeszélgetés, amelyen megszólaltak Feldmár Nóra a Habitat for Humanity-től, Szalkai Ágnes az Energiahatékony Wekerlétől, Kovács Bence az MTVSZ-től és Farkas Fanni a Magyar Energiahatékonysági Intézettől (MEHI), Előd Fruzsina (Telex) moderálása mellett. Ebben a blokkban megtudhattuk, hogy a közösségi energia fogalmával már régóta foglalkoznak szervezetek Magyarországon, és bár az energiaközösségek jogi fogalma itthon elég korlátozott, vannak ettől független közösségi kezdeményezések. Magyarországon a lakóegységek energiabesorolása átlagosan FF minősítésű, amiből jól látszik, hogy energiahatékonyság terén nagy eredményeket lehetne itthon elérni. Ezen dolgozik többek közt az Energihatékony Wekerle is, akik például kölcsönözhető hőkamerával segítik az energiahatékonysági beruházásokat országszerte. Az állami támogatási rendszer jelenleg nem működik jól, amire a HMKE-stop is rátett egy lapáttal, komoly befektetési akaratra és komplex koncepcióra lenne szükség, hogy az állam részéről is előremutató megoldások szülessenek. 

A második blokkban az energiaközösségek és önkormányzatok kapcsolatáról beszélgetett Ámon Ada a Fővárosi önkormányzattól, Horváth Heni a Józsefvárosi önkormányzattól, Zagyva Gabriella az Alsómocsoládi önkormányzattól és Pej Zsófia az Energiaklubtól, Polyák Levente moderálása mellett. A beszélgetés résztvevői megerősítették, hogy a különböző léptékű önkormányzatok más-más kihivással szembesülnek, és más szerepet tartanak magukénak a közösségszervezésben, energiahatékonyságban és a zöld átmenet ösztönzésében.

A harmadik kerekasztal-beszélgetésen a Kazán energiaközösség és a szövetkezeti működés volt a téma, ahol Baroch Csaba, a Gólya szövetkezet tagja, valamint Kiss Viktor és Jelinek Csaba a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért tagjai beszélgettek Nagy Ákos (SZGK energia munkacsoport) moderálásával. A beszélgetésből a közönség megismerhette a Kazán Közösségi ház energiakrízisre adott válaszait, a közösségi döntéshozatal és menedzsment működését. Megtudhattuk továbbá azt is, hogy az energiaközösséget nem a jogi forma teszi csak azzá, hanem a szolidaritás és a terhek és hasznok közösségi megosztása. A Kazánban ugyanis az eredetileg az épület tetején elhelyezett napelem beüzemelésére létrehozott energia akciócsapat a rezsiválság idején átalakult egyfajta

épületszintű egyeztető fórummá energiaügyekkel kapcsolatban. A csapat tevékenysége nyomán az energiatudatosság növekedett, reformok valósultak meg az épületben, és a 2022-23-as téli szezonban sikerült 50 százalékos fűtési energiamegtakarítást elérni az előző télhez képest. A közös megoldások alapján a Kazán lényegében már ma is energiaközösségként fogható fel, a csapat célja pedig a modell továbbfejlesztése: az energiaközösség 2.0 a napelem működésbe hozásával jönne létre, a tervezett modellben a megújuló energia használata révén keletkező megtakartítást idővel épületenergia-hatékonysági megoldásokba csatornáznák.

A konferenciát Fabók Márton és Nagy Ákos előadása zárta, amelyben bemutatták a Transzformátor Fejlesztőközpont céljait és működési tervét. A Transzformátor szolidáris gazdaságba beágyazott energiaközösségekben gondolkodik, ahol az energiatermelés és fogyasztás irányítása a felhasználók kezében van, és a profitorientált logika helyett a társadalmi szükségletek kielégítésére fókuszálnak. Az ilyen elveken nyugvó energiaközösségek elterjesztése érdekében a Transzformátor 5 területen tevékenykedik: 1. Kapacitásépítés; 2. Hálózatépítés; 3. Érdekérvényesítés; 4. Kommunikáció. 

Ezúton is köszönjük az előadóknak és a közönségnek az aktív részvételt és a produktív konferencianapot!