A közösségi energia ernyője alá tartozhat minden olyan energiatermelési-, elosztási és takarékossági megoldás, amely egy közösség energiarendszerének reformját szolgálja. A környezetbarát technológiai megoldáson felül a közösségi energia biztosítja a felhasználók demokratikus irányítását a termelés és az elosztás felett. 

A magyar energiarendszer központosított és egyirányú: a nagy erőművek termelnek (elsősorban nukleáris vagy fosszilis forrásból), a felhasználók pedig fogyasztanak. Ebben a felosztásban az emberek csupán elszenvedői lehetnek a világpiac hullámzásainak és monopolhelyzetben lévő szereplők szeszélyeinek, miközben a zöld energiaátmenet is várat magára.

Ezzel szemben a közösségi energia helyi, megújuló forrásokra alapuló termeléssel elégíti ki a felhasználók igényeit, akik tulajdonrészükkel jogot szereznek arra is, hogy a megtakarításból származó bevételek felett rendelkezzenek. A közösen menedzselt energiaügyek fejlesztik az energiatudatosságot, a demokratikus irányítás pedig elősegíti a társadalmi szolidaritást és a közösségek épülését, hiszen szomszédainkkal, barátainkkal, helyi intézményekkel működünk együtt az energia terén.