A 21. századi emberiség hatalmas kihívásokkal néz szembe. A válságnak, amelyben élünk, fontos szelete a klíma- és energiakrízis. Egyéni cselekvéssel nincs esélyünk legyőzni a ránk váró kihívásokat. A valódi megoldást egy szolidaritásra épülő, fenntartható gazdaság jelenti.

A természet összetett rendszereinek összeomlásán, az energia megfizethetetlenségén, a megújulók zsákutcáin nem tudunk úrrá lenni a technológia és verseny központú gondolkodással. Sőt, a válság okai elválaszthatatlanok attól, ahogyan ma a gazdaság működik.

A kérdés az, hogyan tudjuk úgy átszervezni az energiatermelést és az felhasználást úgy, hogy az egyszerre orvosolja a társadalmi igazságtalanságokat, támogassa a természeti rendszerek helyreállását, és minimálisra csökkentse a klímaváltozást okozó káros kibocsátásokat.

A Szolidáris Gazdaság Központ (SZGK) Transzformátor Energiaügynökségének/Közrpontjának tagjai szerint a megoldást a megújulókra épülő, demokratikus, a felhasználók tulajdonában álló decentralizált energiatermelés jelenti. Ezért a Transzformátorban a szövetkezeti elvek alapján működő, kis- és középméretű közösségi energiatermelési megoldásokon dolgozunk. A Transzformátor azért küzd, hogy fenntartható és a piaci szeszélyeknek ellenálló Energiaközösségek hálózata jöjjön létre, amely képes az egész társadalom önigazgató energia ellátására és megvalósuljon az igazságos energiaátmanet Magyarországon is.