A Transzformátor a Szolidáris Gazdaság Központ közösségienergia-keltetője. Négy tevékenységi területen dolgozunk céljaink eléréséért. 

Kapacitásépítés

A Transzformátorban folyamatosan keressük az új energia-technológiai áttöréseket, tisztában vagyunk az aktuális jogi keretekkel és finanszírozási lehetőségekkel. A feltörekvő energia közösségeket segítjük a honlapunkon elérhető tudásbázisunkkal és igény szerint egyéni konzultációval, hogy a lehető legjobb megoldásokat tudjuk nyújtani.

Hálózatépítés

Egységben az erő! Új és feltörekvő energiaközösségeknek tervezünk lehetőséget biztosítani a hálózatosodásra, amelyben közös gondolkodásra, tapasztalatmegosztásra és kölcsönös segítségnyújtásra is nyílik lehetőség.

Érdekérvényesítés

Az energiaközösségek jogi és finanszírozási lehetőségein mindig lehet javítani. Azon is dolgozunk, hogy minél kedvezőbb kereteket harcoljunk ki, a jogi forma finomításával, állami támogatásokkal és stratégiai partnerségek létrehozásával. 

Kommunikáció

A Transzformátor Közösségi Energia Központ célja, hogy minél többen hozzáférjenek a közösségi energiával kapcsolatos hírekhez, információkhoz. Ennek érdekében kommunikációval is foglalkozunk: online kampányokat viszünk, megjelenünk a sajtóban és előadásokat tartunk.

Alapelveink

A munkánkat négy alapelv határozza meg:

Szolidáris Gazdaság

Demokrácia

Közös tulajdon

Fenntarthatóság

A szolidáris gazdasági mozgalom célja, hogy az alapvető gazdasági folyamatokat ne a profitmaximalizálás logikája, hanem a valós a társadalmi igények kielégítése hajtsa. A Transzformátor ebben a szellemben közelít az energiaellátáshoz: azt szeretnénk, ha minél több helyi közösség képessé válna a nagy piaci szereplőktől függetlenül, demokratikus irányítással és környezetkímélően megtermelni, felhasználni a méltó emberi élethez szükséges energiát.

Hiszünk abban, hogy az energia területe sem lehet kivétel a demokratikus irányítás alól, melynek kulcsa a helyi közösségek bevonása. A részvételiség elve a közösségienergia-projekteknél közös tulajdon, cselekvés és döntéshozatal révén valósul meg. Munkánk fontos eleme a fenntarthatóság: a bolygó erőforrásai végesek, így a közösségi energiának a megújulókra való átállást és az energiatakarékosságot kell szolgálnia.